Review Mossa 3.0

Toen we enkele jaren geleden Brakeaway starten, gingen we op zoek naar iets dat ons zou onderscheiden in het ruime aanbod van fietskleding. We waren redelijk laat in de wereld der webwinkels, en de meeste grote merken waren online al flink vertegenwoordigt. Het aanbod van bekende merken als Castelli, Assos of Sportfull was zo groot, dat we hier weinig toegevoegde waarde hadden. Veel andere minder bekende merken voldeden vaak niet aan onze eigen eisen. De meest gestelde vraag destijds was, zouden we hier zelf in fietsen? Was het antwoord nee, dan wilden we het zeker niet verkopen.

Op een dag kwamen we bij Parentini uit. Een Italiaans merk met een lange historie, die geen concessies deed op kwaliteit en het gehele productieproces in Italie had. Het merk sprak ons direct aan, we kwamen in contact en vlogen naar Italië. We vlogen terug met een koffer vol met fietskleding. In de kilometers die hierop volgde waren er twee producten die voor ons met kop en schouders boven de competitie uitstak. De broeken en een waterdichte jas genaamd de Mossa. Inmiddels zijn we weer enkele jaren verder, en presenteert Parentini de 3e versie van de Mossa. De grote vraag is nu, kan de Nieuwe Mossa zijn voorgangers overtreffen?

Wat is de Mossa?
De Mossa is een jas die je in drie seizoenen kunt dragen. Hij is volledig wind- en waterdicht en toch goed ademt.  De meeste jassen op de markt zijn niet waterdicht maar waterafstotend. Prima voor een rit waar er een kans op een buitje is, maar bij lange barre tochten loop je toch al snel tegen de grenzen van de jas aan. Zeker in Nederland weet je niet altijd van te voren wat voor een tocht het gaat worden.

Toch is dit niet het meest bijzondere aan de Mossa. Er zijn meer waterdichte jassen op de markt, maar deze staan al vaak synoniem voor overtollig zweet en oververhitting. Het bijzondere van de Mossa is de wijze waarop hij lichaamstemperatuur reguleert.  De Mossa houd je warm als het koud is, maar je blijft ook op lichaamstemperatuur als het zonnetje even doorbreekt. Kort gezegd, ik kan de Mossa prima rond het vriespunt dragen met een paar extra onderlagen, maar ik draag hem ook als het buiten 15 graden is. En dat heb ik tot nu toe nog met geen enkele andere waterdichte jas meegemaakt.

Hoe werkt dit? Allereerst is het van belang dat de Mossa strak op het lichaam gedragen wordt, zodat het zweet goed afgevoerd kan worden. Zweet is de manier van het lichaam om warmte kwijt te raken, dus hoe beter je jas dit afvoert, hoe minder snel je oververhit. Omdat de Mossa dit zo goed doet, kun je tot vrij hoge temperaturen in de Mossa blijven door fietsen.  Tijdens het afvoeren van het zweet, absorbeert het Windtex membraan het lichaamsvocht, waardoor er een heel dun laagje achterblijft. Dit wordt door het lichaam opgewarmd, waardoor je goed op temperatuur blijft als de temperaturen lager worden.  Het is wonderbaarlijk hoe goed dit in praktijk werkt.

Verder is de Mossa helemaal uitgerust voor barre omstandigheden. De Mossa heeft een grote spatlap aan de achterkant, wat ideaal is bij vochtig weer. Aan de onderkant van de jas zit een gripper die er voor zorgt dat de jas niet omhoog kruipt en de hals is met een zachte stof gevoerd.

Wat is er veranderd aan de Mossa 3.0?
In de afgelopen jaren heeft Parentini doorlopend kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo is er bij de Mossa 2.0 een 4e afsluitbare zak voor je telefoon toegevoegd en is de zichtbaarheid verbeterd door de toevoeging van reflecterende elementen op de jas.

Bij de 3.0 is de jas nog verder verbeterd. De stof is nog elastischer dan bij de eerdere versies, waardoor de jas nog meer als een 2e huid op het lichaam zit en zitten er verbeterde YKK ritsen in. 
Wat opvalt is dat de vorm aan het eind van de mouwen, bij de polsen, is aangepast. Bij de Mossa 2.0 is er voor gekozen om de mouwen op de pols iets te verlengen. Dit is fijn als je geen handschoenen draagt, maar in de handschoen voelde het vaak net wat gepropt aan. Dit hebben ze nu aangepast, en ik denk dat dit beter is.

Tot slot natuurlijk het design. Werd er bij de Mossa 2.0 gekozen voor vrij felle opvallende kleuren, bij de 3e versie is duidelijk voor een iets rustiger kleurbeeld gekozen.  

Mossa 3.0 varianten


Het belangrijkste nieuws zit hem echter niet in design of specs. Deze winter zet Parentini een belangrijke stap zet om hun duurzame doelen te verwezenlijken. De groene Mossa 3.0 is een onderdeel van de Inga lijn. Deze lijn is volledig gemaakt vanuit gerecyclede stoffen, zonder de unieke kenmerken van de Mossa te verliezen. Een belangrijke eerste stap, want vanaf volgende zomer wil Parentini het overgrote deel van hun kleding duurzaam geproduceerd hebben. Vanaf de zomer kunnen we dus veel meer verwachten vanuit de Inga lijn.
De kledingindustrie is al jaren een van de grootste vervuilende industrieën, en daarom is het goed dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Een prachtig initiatief van de Italianen, en een ontwikkeling die wij op de voet zullen volgen. Misschien is het in dit zelfde licht ook nog goed om te benoemen, dat Parentini het volledige productieproces in Italië heeft, waardoor je er zeker van kunt zijn dat de arbeiders onder goede omstandigheden, tegen goede betaling hun werk doen. Parentini is dus hard op weg om de duurzaamste fabrikant van fietskleding te worden. Goed bezig!

Conclusie
In de laatste versie van de Mossa maakt Parentini de jas weer net wat beter. De stof is nog wat elastischer geworden, de ritsen zijn verbeterd en de designs zijn rustiger geworden. Maar belangrijker is dat alles wat deze jas zo goed maakt in stand is gehouden. De Mossa blijft een wind- en water dichte jas die zeer goed ademend en je beschermd tegen alle mogelijk elementen. De Mossa 3.0 is dan misschien geen reden om je oude Mossa te vervangen, maar het geeft je des te meer reden om je eerste Mossa aan te schaffen.

Een van onze tevreden klanten stuurde ons de volgende review:

Title: Het is magie

Je gelooft het de eerste minuten niet, dan is het wat chill. Maar na 5 minuten fietsen, met alleen het thermoshirt en de Mossa 3 bij in de regen bij 7 graden, heerlijk warm en droog. Het is magie. Nog nooit zo'n goed jack gehad.

  • Beveel je dit product aan?: Ja

 Hartelijk dank voor deze mooie woorden!