Wielrennen in covid tijd
Dit jaar begint steeds meer te lijken op een slechte aflevering van Black mirror. Net nu het weer grilliger wordt en de donkere dagen eraan komen gaat het land voor de tweede keer in lockdown. Weinig daglicht en nog minder sociale interactie heeft voor bijna 65% van de mensen negatieve psychische gevolgen. De verwachting van wetenschappers is dat dit percentage de komende maanden alleen maar toeneemt. Onderzoek toont aan dat Nederlanders dit jaar minder bewegen, meer eten en meer drinken. Dat is zonde, en versterkt het negatieve gevoel alleen maar. Beweging heeft daarentegen aantoonbaar een positieve werking tegen stress en depressieve gevoelens. Daarbij is fietsen de ideale sport om even uit je kleine wereldje te stappen, en te genieten van het mooie herfstweer.
Ook lichamelijk lijken er flink wat voordelen aan sporten te kleven, ook ten aanzien van Covid-19. Het is natuurlijk niet zo dat je niet besmet kan raken als je regelmatig een blokje om fietst, maar er zijn sterke aanwijzingen dat mensen met een goede conditie minder snel ziek worden, en dat de kans dat ze met ernstige klachten in het ziekenhuis komen drastisch verminderd wordt. Covid-19 richt zich voor een belangrijk deel op de longen, met duursporten versterk je de longen en verhoog je jouw weerstand.
Zoals wij wel vaker zeggen, fietsen is altijd de oplossing. Maar hoe werkt dat in deze tijd?
1) Overweeg een fietstrainer
Hoewel het buiten vaak goed te doen is om 1,5 meter afstand te houden, zal de zorg je toch liever binnen in het schuurtje zien. Dat heeft niet veel te maken met besmettingsgevaar, maar nu de herfst en winter voor de deur staan, de bladeren op het natte wegdek liggen en de kans op een glad wegdek toeneemt. Neemt ook de kans op ongelukken toe. In een periode dat de zorg overbelast dreigt te raken, kunnen we een beetje helpen door te voorkomen dat we door een ongeluk in het ziekenhuis belanden.
2) Fiets alleen
Ga je toch naar buiten, dan is 1,5 meter afstand de regel. Voor wielrenners zou deze afstand eigenlijk nog veel groter moeten zijn. De TU Eindhoven berekende dat de afstand tussen wielrenners in een peleton 20 meter zou moeten zijn. (daar gaat je slipstream) Het beste kun je daarom maar ieder risico vermijden, en er in je eentje op uittrekken. Heb je gelijk de kans om ijzersterk uit de winter te komen, aangezien je nu alle tegenwind zelf moet wegtrappen.
3) Doe geen extreme inspanningen
Hoewel sporten je weerstand drastisch verhoogd, blijkt dat je na een extreme inspanning kortstondig juist vatbaarder bent voor infectie. Onder extreme inspanningen worden alle trainingen bedoeld, waar je 2 dagen van moet herstellen. Dus trainingen op wedstrijdsnelheid, of trainingen die langer dan 3 uur duren.
4) trainen met symptomen
Als je symptomen hebt, laat je je testen. als je positief getest bent ga je in quarantaine. Dat lijkt me inmiddels wel duidelijk. Maar 'gelukkig' kun je in deze tijd ook nog gewoon ziek worden, of klachten hebben. De stelregel hiervoor is:
Heb je koorts, of klachten onder de nek als spierpijn, slap gevoel of ben je helemaal niet fit. Train dan even niet. Heb je alleen klachten boven de nek als ene verstopte neus, keelpijn of hoesten. Dan kun je rustig een matig intensieve training doen. Let wel op je afstand, want ook hiermee kun je anderen aansteken.
5) Ik sport nog niet, heeft het zin om nu te beginnen?
JA! Gemiddeld bewegen we hier in het westen veel te weinig. Het is al langer bekend dat structurele inactiviteit leid tot vele ziektes, maar nu een pandemie in onze samenleving rondwaart, is het belang van bewegen nog crucialer: in de strijd tegen het virus zorgt bewegen voor een beter afweersysteem waardoor je minder snel vatbaar bent voor een virus. De activiteit van de Natural Killer-cellen (NK-cellen), cellen die de virussen die binnenkomen ‘killen’, neemt toe door te gaan bewegen (Nieman et al., 2005). En dat is slechts één voorbeeld. Een actieve leefstijl is meer nodig dan ooit. Het juiste moment om te starten met bewegen is dus altijd... nu.
De afgelopen maanden heb ik me regelmatig gerealiseerd dat ik eigenlijk ongelooflijk veel geluk heb dat ik wielrenner ben. Sportclubs gingen dicht, wedstrijden en trainigen van vrijwel alle teamsporten werden afgelast, maar ik kon af en toe aan de digitale vergaderingen op een bloedheet zolderkamertje ontsnappen door op de fiets te springen. Fietsen en hardlopen zijn waarschijnlijk de beste sporten ten tijde van een pandemie. Maar ook als fietser heb ik een tandje terug gedaan. Gebruik dus het gezonde verstand, en pas goed op jezelf en elkaar.