Review Parentini Vita

De Vita is de nieuwste winterjas van Parentini. Het is het topmodel, en natuurlijk is ook deze jas wind- en waterdicht. De Vita ademt echter net wat beter dan de Mossa, waardoor hij nog beter presteert als onverwacht het zonnetje doorbreekt. 

De Vita is met €169,95 natuurlijk niet goedkoop te noemen, en in deze klasse heeft hij natuurlijk flink wat concurrentie. Toch zijn er maar weinig jassen te vinden in deze prijsklasse die volledig waterdicht zijn, en zo goed ademen. 

Is de Mossa in veel opvallende kleuren te verkrijgen, de Vita is wat conservatiever ontworpen. De Vita is zwart met opvallende rode strepen op de rechter schouder. Volgens mij is zwart nog steeds de meest verkochte kleur voor jassen onder fietsers, dus hiermee komen de Italianen tegemoet aan een grote groep fietser. 

De Vita zit als een tweede huid om je lichaam. Maar doordat de stof erg elastisch is, zit hij wel comfortabel. Ik heb wel het gevoel dat hij iets strakker zit dan mijn Mossa’s, maar het kan zijn dat mijn andere jassen al iets verder opgerekt zijn. Aan de onderkant is de jas afgewerkt met een elastische band, waardoor hij perfect aansluit, en een gripper zodat hij niet opkruipt. In de nek, en bij de polsen zit een zachte fleecestof, wat erg comfortabel aanvoelt. De Mouwen zijn behoorlijk lang. (en ik draag een (L met mijn 1,92) Boven op de polsen zijn de mouwen iets langer dan aan de onderkant. Dit is heel fijn wanneer je in het voorjaar zonder handschoenen fietst, maar midden in de winter is het overbodig, en verfrommeld het een beetje door mijn dikke winterhandschoenen. Een leuke gedachte, maar het had van mij niet perse gehoeven.

De Vita is afgewerkt met 4 zakken, waarvan 1 met rits. De zak met de rits zorgt ervoor dat je kleine spullen als bankpasjes en sleutels niet kan verliezen, maar houd ze niet droog in zware regenval. Dit komt omdat de achterkant niet waterdicht is uitgevoerd. Voor mij niet zo'n probleem, maar wel iets om rekening mee te houden. Wat wel fijn is, is dat de 4e zak wat groter is uitgevoerd, waardoor mijn telefoon er gemakkelijk in past. De jas is verder uitgevoerd met deverse reflecterende elementen, en dat is geen overbodige luxe in deze periode. Een stormflap aan de onderkant van de jas beschermd je tegen opspattend water.
Zoals ik van Parentini gewend ben is de jas verder perfect afgewerkt.

Parentini fabriceert zijn kleding nog gewoon met de hand in Italië, en het vakwerk is altijd goed terug te zien. Perfect afgewerkte stiksels, en compromisloos is de keuze in de stoffen. 

 

Maar de kracht van de jas zit hem ongetwijfeld in de gekozen stof. Het elastische Windtex Pro voelt veel lichter dan de Mossa. Toen ik dit weekend op de fiets zat, met 2 onderlagen, brak ineens de zon door, en werd het zowaar behoorlijk warm. Nu vond ik altijd al dat de Mossa hier goed mee omging, maar de Vita is hier zelfs de Mossa de baas. Ik durf met deze jas rustig op pad te gaan als de temperatuur tot de 16 graden oploopt, en dat heb ik nog met geen enkele andere jas gehad. Of de jas net zo goed presteert rond het vriespunt, laat ik je weten zodra we weer eens gewoon winter krijgen.

 

Parentini heeft met de Vita weer een prachtige jas aan het assortiment toegevoegd. Met name het ademend vermogen in hogere temperaturen rechtvaardigt de hogere prijs ten opzichte van de Mossa. Dit is een jas die je vroeg in het najaar aantrekt, om hem vervolgens laat in het voorjaar weer uit te trekken.