Parentini, Bike wear since 1976

Wintertraining, voorkom koude voeten

Aangemaakt: 05-02-2019 22:35:13
Categorie Algemeen

Wintertraining, voorkom koude voeten

De meeste mensen die de hele winter doortrainen kennen het gevoel van die dooie ijsblokken die onder aan je enkels hangen. Deze ervaring kan behoorlijk pijnlijk zijn, zeker als je direct na de training onder de douche stapt. Afzien hoort dan wel bij fietsen, maar er zijn grenzen. 

Om dit te voorkomen moet je in eerste instantie zorgen dat je core goed warm blijft. De voeten zitten aan het uiteinde van je bloedcirculatie, de energie om warm te worden richt zich dan ook eerst op je core, en als dat op orde is komen je voeten aan de beurt. Hoe minder energie het kost om de core op te warmen, hoe meer er overblijft voor de voeten. Kleed je dus goed op de omstandigheden waar je in fietst.

Draag dunne, maar warme sokken
Dode voeten worden vaak veroorzaakt door een overdaad aan sokken. Te dikke, of meerdere lagen kunnen er voor zorgen dat je schoen feitelijk te krap zit. Hierdoor wordt de bloeddoorstroming geremd, en ontstaat een hogere kans op koude voeten. Investeer dus eerst in een paar goede wintersokken. 

Bedek de luchtgaten
Fietsschoenen zijn vaak gemaakt voor een optimale doorluchting. Zeker als je in de winter dezelfde schoenen draagt als in de zomer. De moderne zomerschoen heeft zelfs ventilatiegaten ion de zool. Deze ventilatiegaten worden in de winter juist weer bijzonder oncomfortabel. De koude wind en opspattend water zorgen voor snel afkoelende voeten, die tijdens het fietsen niet meer warm te krijgen zijn. Voordat je investeert in duurdere oplossingen, kun je proberen om de gaten te dichten met tape, of zilverfolie onder je inlegzooltjes te leggen. Sommige mensen doen plastic zakjes over de dunne sokken. Hierdoor kan het zweet en warmte niet kan ontsnappen.

Overschoenen
Het afdichten van een zomerschoen met ducttape aan de bovenkant, is niet de mest gesoigneerde oplossing, en hier bestaan betaalbare alternatieven voor, in de vorm van overschoenen. Overschoenen komen in veel verschillende varianten, maar voor in de winter is een water/winddichte variant aan te raden. Deze schoenen trek je over je zomerschoenen heen, waardoor de bovenkant wind- en waterdicht word, en daarbij een veel betere isolatie kent. Let wel op, overschoenen zullen niet over de ventilatiegaten aan de onderkant vallen. Deze moet je dus alsnog afdichten, of investeren in de duurste oplossing

Winterschoenen
Als zelfs overschoenen niet voldoende zijn, kun je denken aan winterschoenen. Een dure oplossing, maar voor de fanatieke winter fietser kan het een perfecte oplossing zijn. Deze schoenen zijn water- en winddicht en hebben een hoge mate van isolatie. Zelf (als redelijk fanatieke forens) vind ik het ook prettig dat ik in de ochtend iets sneller omgekleed ben. Om 06.00 uur ’s ochtends tellen dit soort kleine gemakken dubbel. Daarnaast gaan overschoenen vrij snel kapot. Maar eerlijk is eerlijk, mijn Fizik Artica R5 winterschoenen kosten bijna 200 euro, terwijl ikzelf ook prima uit de voeten kon (ik moest deze opmerking gebruiken) met een paar overschoenen van 45 euro. Probeer dus zeker eerst de geokopere oplossingen, voordat je tot de aanschaf hiervan over gaat.

Related posts

Deel dit bericht

Zoek in onze Blog