Update Parentini Mossa

Aangemaakt: 08-10-2019 21:27:52
Categorie Algemeen

Update Parentini Mossa

De Parentini Mossa hoort sinds jaar en dag tot mijn vaste wintergarderobe. Het was de eerste waterdichte jas waar ik in kon fietsen zonder te oververhitten. De jas kent eigenlijk maar 1 nadeel... Hij is met €159,95 niet bepaald goedkoop. Des te meer reden om eens te kijken hoe de jas na 2 jaar intensief gebruik zich houd. 

Wat is de Mossa voor een jas? Hij is dus wind en waterdicht zonder dat je er in oververhit. Dat klinkt ideaal, en dat is het ook. Het is niet zo dat je er niet in zweet, maar de jas voert de warmte extreem goed af, en houd je lichaamstemperatuur vast. Hierdoor blijf je fantastisch op temperatuur. Maar omdat je wel zweet, merk je pas echt goed hoe koud het is als je lek rijd. Then again… ik ken geen fietskleding waarbij stilstaan rond het vriespunt een lolletje is. 

Op onze site geven we aan dat de jas geschikt is voor temperaturen van -5 tot +15. Hier moet wel een kleine kanttekening bij gemaakt worden. -5 kan, maar je zult wel flink wat onderkleding moeten dragen bij deze temperaturen. Zelf draag ik altijd het Parentini ondershirt met lange mouwen, en een dik merinowollen ondershirt. +15 kan ook, maar mijn natuurlijke isolatielaag laat niet toe dat ik uren in de Mossa in deze temperaturen fiets. Als ik s ochtends vroeg vertrek, en tegen het eind van de fietstocht tikt het kwik de 15 aan, dan is dat helemaal prima. Maar kou is persoonlijk, ik ken mensen met minder natuurlijke bescherming die het met 15 graden nog steeds koud hebben op de fiets, en dus prima door kunnen fietsen. (meestal sterven zij weer wat meer af, rond het vriespunt) Maar of je nu koud- of warmbloedig bent, de Mossa kan een flinke temperatuurrange aan, zolang je de onderkleding er maar op aan past.

Over de pasvorm kunnen we kort zijn... strak. Dit is ook belangrijk, want hoe dichter hij op je huid zit, hoe beter de temperatuur regulering werkt. Het achterpand is wat langer uitgevoerd om opspattend water op te vangen. Geheel tegen de Italiaanse traditie in, draag ik met 1 meter 82 en ruimt 90 kilo schoon aan de haak maat L. Zelf de mouwen vallen bij mij precies tot de pols, en dat is niet altijd het geval. 

Wind- en waterdicht, en dan ook echt wind- en waterdicht! Zelfs na enkele jaren van intensief gebruik blijft de Mossa waterdicht. Het eerste jaar heb ik de Mossa met een gewoon wasmiddel op een sportwasje gedraait, daarna ben ik overgestapt op een speciaal wasmiddel. De waterdichte coating heeft de tand des tijds doorstaan. En dat hoort ook zo, met een jas van deze prijsklasse. 

Wear and tear. Aan de onderkant van de mouw zit een stukje elastisch stof. Hier ben ik ooit eens achter blijven haken, en dit is wat gerafeld. Voor de rest ziet de Mossa er na 2 jaar intensief gebruik (inclusief rugzak voor mijn forensritjes a 70 kilometer per dag) er nog als nieuw uit. 

Conclusie. Nu, twee jaar later, is mijn garderobe weer aardig uitgebreid met de nieuwste toevoegingen uit het Parentini spectrum. Toch is de Mossa diegene die deze herfst weer veelvuldig uit de kast komt.  Ieder nieuw product dat gelanceerd word, ontkomt niet aan een vergelijk met de Mossa. En hoewel er voor veel nieuwe producten iets te zeggen valt, is er geen enkel product dat de Mossa wegvaagt. De Mossa was goed, is goed en blijft goed. En dat is een prettige gedachte wanneer je zoveel investeert in een winterjas.

Deel dit bericht

Zoek in onze Blog