Parentini, Bike wear since 1976

Parentini Criterium winterjas

Aangemaakt: 01-12-2019 21:19:23
Categorie Algemeen

Parentini Criterium winterjas

De Criterium is de nieuwste winterjas van Parentini. Natuurlijk is ook deze jas wind- en waterdicht. Maar de Criterium is de enige jas van Parentini met een lichte voering, wat hem bij uitstek geschikt maakt voor de koudere dagen. 

Met 139,95 is de jas 20 euro goedkoper dan de Mossa, en 30 euro goedkoper dan de Vita. Maar het is zeker geen goedkope jas te noemen. Voor dit geld mag je natuurlijk heel wat verwachten. En wat is eigenlijk het verschil met de duurdere Mossa?

Allereerst natuurlijk het design. De Criterium komt in mooie stijlvolle- maar ook rustige kleuren. Dit in tegenstelling tot de Mossa2 die een wat feller kleurenpallet kent. Natuurlijk een kwestie van smaak, maar kleur kan natuurlijk ook een functie hebben. In de winter trek ik tijdens mijn woon-werk verkeer altijd een felgekleurde Mossa aan, omdat deze goed opvalt in het verkeer. Maar stiekem vind ik de Criterium mooier. 

De Criterium is een comfortabele jas. Dit merk je bijvoorbeeld aan de elastische band aan de voorkant van de jas. Maar ook de zachte voering in de nek (die wat wijder is dan de nek van de Mossa) die ook bij de polsen zit. De jas heeft een spatlap aan de achterkant, die je beschermt tegen opspattend water en grippers die voorkomen dat de jas omhoog kruipt. De Criterium is afgewerkt met 4 zakken, waarvan 1 met rits. De zak met de rits zorgt ervoor dat je kleine spullen als bankpasjes en sleutels niet kan verliezen, maar houd ze niet droog in zware regenval. Dit komt omdat de achterkant niet waterdicht is uitgevoerd. Voor mij niet zo'n probleem, maar wel iets om rekening mee te houden.


Aan de voorkant zit een soepel lopende rits van YKK, hier is de stof er netjes overheen genaaid, zodat je goed beschermd tegen de koude wind. Door de voering voelt de Criterium iets minder elastisch dan de Mossa. Maar de elastaan in de jas zorgt er toch voor dat zelf ik me in een L wist te proppen, hoewel een XL waarschijnlijk realistischer was geweest. 

Het verschil tussen de jassen zit hem dus in de voering. Hierdoor trek ik de Criterium sneller aan bij rustige ritten, of als ik met mensen fiets die af en toewillen pauzeren, terwijl ik de Mossa gebruik voor mijn intensieve trainingen. 

Vandaag trok ik er bijvoorbeeld met mijn favoriete fotograaf op uit om de Criterium eens uitvoerig te testen. Het was bewolkt en koud maar als de zon doorbrak, steeg de temperatuur vrij snel. Daarnaast eist zij altijd de nodige pauzes om een fotootje te kunnen schieten `(en een snelle Jelle naar binnen te werken)

Zeker tijdens de pauzes was ik toch wel blij met de voering. Ik merkte Dat ik goed op temperatuur bleef. Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik tijdens de pauzes niet bezweet was. Om in de winter te pauzeren (of je band te verwisselen) terwijl je bezweet bent, is in geen enkele jas een pretje. 

Al met al heeft Parentini met de Criterium weer een stukje keuzestress aan de collectie toegevoegd. De jas is prachtig afgewerkt. Het stikwerk en de gebruikte stoffen maken dit een jas van hoge kwaliteit, die zich kan meten met duurdere jassen van andere merken. Binnen de eigen Parentini familie is het lastiger kiezen. Bij de Mossa zul je misschien iets sneller een tweede onderlaag aan moeten trekken, maar wellicht dat je daar dan ook bij iets hogere temperaturen in kan blijven fietsen. Welke je ook kiest, met de wintercollectie van Parentini kies je voor kwaliteit.

Deel dit bericht

Zoek in onze Blog