Fietsen met glad weer

Aangemaakt: 21-01-2018 22:24:40
Categorie Training

Fietsen met glad weer

Echt koude winters hebben we niet vaak meer in Nederland. Maar toch kan de winter nog voor uitdaging zorgen Bij een heldere hemel duikt het 's nachts vaak onder het vriespunt, en kunnen de wegen verraderlijk glad worden. Toch zijn er maar weinig dingen die meer voldoening geven, dan zo'n prachtige winterse rit langs het ijzig stille water wanneer net dat waterige laaghangende zonnetje doorbreekt. Maar je doet er wel verstandig aan om je aan te passen aan de omstandigheden. 

  1. Kies je route bedachtzaam. Blijf weg van die fantastische kleine paadjes en kies voor de wat grotere wegen die behandeld worden.
  2. Pas je snelheid aan, zeker in de bochten. De winter is voor duurtrainingen. PR's rij je maar in het voorjaar, of tijdens een herfststorm.
  3. Kijk ver vooruit en lees de weg Ondiepe plassen bevriezen erg snel, en doordat de grond lang koud blijft, kan het nog spekglad zijn, als jij je winterjack al weer wat openritst. Blijf zo veel mogelijk weg van ijsbloemen of andere wit uitziende wegdelen.
  4. Rij soepel en constant. Zeker als je per ongeluk toch op een glad deel terecht komt is rechtdoor de beste richting. Maak geen snelle bewegingen, en hou twee handen aan het stuur. Je kan beter iets door de berm fietsen, dan erin glijden op je zij.
  5. Rem niet of nauwelijks. Je kan beter wat rustiger fietsen, en ver voor je uit kijken om te voorkomen dat je hoeft te remmen. Als je plotseling moet remmen, rem je vaak te hard. Hierdoor blokkeren je wielen, en de kans op glijpartijen is groot.
  6. Verlaag je bandenspanning.  Door een lagere bandenspanning, verhoog je je grip.
  7. Blijf zoveel mogelijk in het zadel zitten. Wanneer je op de pedalen gaat staan, verlaag je de druk op het achterwiel. Hierdoor kan het wiel veel makkelijker gaan slippen.
  8. Ontspan en geniet. Als je gespannen op de fiets zit, maak je vaak korte en snelle bewegingen. Kijk liever om je heen, en geniet van de prachtige winterse plaatjes.
  9. Gewoon doen. Uiteindelijk zul je dit ook gewoon moeten leren door het vaak te doen. Je leert de weg vanzelf te lezen, je leert je lichaam en jouw fiets vanzelf kennen en je leert er vanzelf van te genieten als je het maar vaak genoeg doet. Begin op een snelheid dat goed aanvoelt, en het vertrouwen komt vanzelf.

Deel dit bericht

Zoek in onze Blog