Parentini, Bike wear since 1976

8 tips voor fietsen in de regen

Aangemaakt: 07-07-2017 23:02:16
Categorie Algemeen

8 tips voor fietsen in de regen

Op een prachtige zomer zondagmiddag is het druk op Strava. Iedereen met een bibshort en een krom stuur sluit aan op de overbevolkte fietspaden. Trainingsvoordeel pak je dan ook niet op deze dagen. Gelukkig bieden de Hollandse zomers genoeg kansen om voorsprong op te bouwen, en kudos te pakken. Want buiten de lengte van de rit, de hoeveelheid hoogtemeters zijn barre omstandigheden een goede manier om respect op Strava af te dwingen.

1)    Draag regenkleding

Met donkergrijze wolken, en dus potentieel hemelwater gevaar, blijft de helft van het fietsclubje al thuis. Terwijl het zeker in de zomer heel eenvoudig is om je hier tegen te wapenen. Draag het standaard wielertenue en steek een waterdicht windjackje of vestje in de achterzak. (bij hoge temperaturen vind ik het geen enkel probleem dat de armen nat worden en kies dus vaak voor een vestje) Omdat bij regen ook het zicht af neemt, is het verstandig om een vest te nemen dat goed zichtbaar is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vest in een felle kleur. Spreekt deze kleur je niet aan, kies dan een vest dat reflecterend is.
Pas echt heroïsch wordt het als de barometer volledig naar links uitslaat. In dit geval is het aan te raden om waterdichte kleding te dragen. In de zomer draag ik altijd een waterdichte Jersey met korte mouwen, en neem bij heel bar weer een paar waterdichte armstukken mee. Persoonlijk haat ik natte voeten, dus ik draag hier altijd een paar waterdichte overschoenen bij.

2)    Wees zichtbaar

Hoewel mijn regenkleding al behoorlijk opvalt, kun je bij heel slecht weer niet zichtbaar genoeg zijn. De laatste tijd zet ik daarom soms zelfs overdag een achterlicht op mijn fiets. De bontrager flare R heeft een daglicht stand. Dit genereert een knipperpatroon waarmee je zelfs bij volle zon opvalt. (Ook heel handig om mensen uit je achterwiel te weren.) Hoewel ik dit alleen maar bij slecht weer gebruik, merk ik wel een duidelijk verschil met hoe de auto’s op mij reageren. Ze houden toch net even wat meer afstand.

3)    Hou goed zicht

Ook voor jou vermindert het zicht in de regen. Oneffenheden van de weg, donkere paaltjes en overstekende huisdieren wil je graag bijtijds zien aankomen. Draag daarom altijd een fietsbril. Over de kleur van de glazen lopen de meningen uiteen. Zelf draag ik rode photochromic glazen van Rudy Project. Voor mij werkt dit prima in vrijwel alle omstandigheden (op volledig donker na). Maar transparante of gele glazen schijnen in de regen net wat beter te zijn.

4)    Wees voorzichtig in de bochten

Bochten zijn de meest waarschijnlijke plek om onderuit te gaan. Schat de bocht goed in, vermijd gladde delen zoals putdeksels en kasseien of wegmarkeringen en pas je snelheid aan. Van je vriendengroepje ben je waarschijnlijk toch de enige die op de fiets zit, en dan maakt de gemiddelde snelheid niets meer uit.

5)    Vermijd plassen

Je kunt niet door het water heen kijken. Op een weg waar je niet goed bekend bent, kunnen plassen makkelijk dieper blijken dan je had ingeschat. Als het enigszins mogelijk is rij je dus om de plas heen, in plaats van door de plas heen.

6)    Pas de bandenspanning aan

Fiets met 1 tot 1,5 bar minder druk in de banden dan gebruikelijk. Hierdoor verhoog je je grip omdat de band zich beter naar het wegdek kan vormen.
Ook bredere banden hebben meer grip. Maar zelf vind ik het te veel werk om mijn banden aan te passen aan het weer. Minder had oppompen werkt goed genoeg, en kost geen extra moeite. Hou er wel rekening mee dat er makkelijker dingen aan natte banden blijft plakken. De kans op lek, is groter met nat weer.

7)    Maak geen plotselinge bewegingen

Remmen of plotseling uitwijken is gevaarlijk op natte, gladde ondergronden. Probeer een constante snelheid en een constante soepele lijn aan te houden.

8)    Maak je fiets schoon (of in ieder geval droog)

Na een mooie rit door twijfelachtig weer is je fiets nat en vies. Maak de fiets in ieder geval droog zodra je thuis komt. Voordat je weer de weg opgaat dient de fiets gepoetst en netjes geolied te zijn. Buiten dat dit de levensduur van je fiets verlengd, hoor je gewoon altijd met een nette fiets op pad te gaan. Maar dat is natuurlijk logisch.

Deel dit bericht

Zoek in onze Blog